Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ από Wind Energy, Παυλίδης Μάρμαρα και δήμο Νάουσας

11 Ιανουαρίου 2017 / 15:20
Τελευταία ανανέωση: 1 χρόνο πριν

Κατατέθηκαν συνολικά 53 αιτήσεις για έγκριση έργων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


 

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε το 2017 για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς συνεχίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) έχουν κατατεθεί 53 συνολικά αιτήσεις για αντίστοιχο αριθμό έργων μικρής εμβέλειας με συνολκή ισχύ τα 135 μεγαβάτ.Από τα 135 μεγαβάτ τα 91 αφορούν αιολικά έργα, τα 17,7 μεγαβάτ υδροηλεκτρικά και τα 26,4 υβριδικά, ενώ δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, βιοαέριο και βιοκαύσιμα.

Θετικό κλίμα για την κίνηση επενδύσεων στις ΑΠΕ δημιούργησε η ανακοίνωση διάθεσης κονδυλίων ύψους 689 εκατ. ευρώ σε ενεργειακή απόδοση, ΑΠΕ και «πράσινες» τεχνολογίες από τον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Άριας Κανιέτε.

Από τις 13 αιτήσεις που υπέβαλλε η Wind Energy η μια αφορά τη δημιουργία αιολικού πάρκου 26 μεγαβάτ στη Ναυπακτία, οι πέντε μικρά υδροηλεκτρικά με ισχύ 11 μεγαβάτ και οι υπόλοιπες μικρές αιολικές μονάδες ισχύος 2-3 μεγαβάτ

Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα υπέβαλε επτά αιτήσεις, εκ των οποίων η μια αφορά αιολικό και οι υπόλοιπες υβριδικές μονάδες σε νησιά (Κρήτη, Τήνος, Σύρος, Άνδρος)

Ο Δήμος Νάουσα κατέθεσε έξι αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά έργα στην περιοχή του συνολικής ισχύος 6,7 μεγαβάτ

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι καθιερώθηκε ο νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ, που αποτελεί έναν συνδυασμό feed in premium (δηλαδή μια πρόσθετη αμοιβή στην τρέχουσα τιμή της αγοράς έναντι μιας σταθερής επιδοτούμενης τιμής που ισχύει μέχρι τώρα)

Η αγορά των ΑΠΕ καλλιεργεί προσδοκίες ότι με τις ρυθμίσεις θα προκληθεί νέα κινητικότητα και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θυμίζουμε ότι η αγορά είχε “παγώσει” τους τελευταίους μήνες, καθώς το προηγούμενο καθεστώς για την υπογραφή συμβάσεων και τον καθορισμό της αμοιβής της πράσινης ενέργειας έληξε, χωρίς να έχει προετοιμαστεί και εγκριθεί ο νέος μηχανισμός.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κενό χρονικό διάστημα κατά το οποίο ακόμη και εάν ήθελε μια εταιρεία να επενδύσει, δεν μπορούσε, συνεκτιμώμενο και το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός έχει περιοριστεί αισθητά από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ένα επενδυτικό μπαράζ της τάξης των 200 έως 300 MW ώριμων έργων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα δίνοντας νέα ώθηση στην αγορά αλλά και στην προσπάθεια να καλυφθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την πράσινη ενέργεια μέχρι το 2020.


Leave a Reply