Ο χάρτης εδαφών που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκοκυπριακή πλευρά

11 Ιανουαρίου 2017 / 18:21
Τελευταία ανανέωση: 1 χρόνο πριν

Μόλις 1% χωρίζει τις θέσεις των δύο κοινοτήτων. Το 28,2 του συνόλου των εδαφών δίνουν οι Τούρκοι, το 29,2% θέλουν οι Κύπριοι (ΦΩΤΟ)


Το εδαφικό έχει τεθεί επί τάπητος σήμερα στις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Οι δυο πλευρές παρουσιάζουν χάρτες ενώ επί τάπητος τίθενται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η ΕΕ, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση και η εφαρμογή της λύσης στην Κύπρο.

ο προτεινόμενος χάρτης με τα ποσοστά των δύο κοινοτήτων. Με μπλε οι περιοχές κάτω από ελληνοκυπριακή και με κίτρινο η τουρκοκυπριακή περιοχή

ο προτεινόμενος χάρτης με τα ποσοστά των δύο κοινοτήτων. Με μπλε οι περιοχές κάτω από ελληνοκυπριακή και με κίτρινο η τουρκοκυπριακή περιοχή

Αναφορικά με το ποσοστό των εδαφών που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση το 28,2% των εδαφών που, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ζητούν το 29,2%.  Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.  Ακόμη σύμφωνα με την πρόταση η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία θα ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων περίπου 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συνάντηση

Οι δυο ηγέτες συναντώνται από νωρίς το πρωί στο Παλάτι των Εθνών στην Γενεύη, έχοντας μπροστά τους συσσωρευμένους έναν μεγάλο όγκο διαφωνιών και εκκρεμοτήτων που διαχέονται σε όλα τα Κεφάλαια του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στις λίγες ώρες που απομένουν οι δυο πλευρές θα πρέπει να εξετάσουν τις εκκρεμότητες στο περιουσιακό (που απασχόλησε την πρώτη ημέρα των συνομιλιών), τις εκκρεμότητες για την Διακυβέρνηση (όπου κλειδί παραμένει η εκ περιτροπής Προεδρία, η κατανομή και ο τρόπος λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος κλπ.), θέματα οικονομίας και Ε.Ε. και φυσικά το Εδαφικό.

Πέραν των Η Διάσκεψη έχει αποκλειστικό αντικείμενο την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, όπου φυσικά με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Τουρκίας για να διαπιστωθεί εάν θα ταυτίζεται με τις δημόσιες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, και οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεννόησης, καθώς επιμένουν σε επεμβατικό δικαίωμα και διατήρηση για μεγάλο διάστημα τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στην Γενεύη, δεν αποκλείεται ο Άιντε να ζητήσει από Τουρκία και Ελλάδα να επιτύχουν συνεννόηση στις Εγγυήσεις/Ασφάλεια, υποστηρίζοντας ότι εάν αυτό συμβεί, τότε οι δυο ηγέτες μπορούν να κάνουν το τελικό πάρε-δώσε και να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού.

Η Αθήνα, πάντως, η οποία θα εκπροσωπηθεί στην έναρξη της Διάσκεψης από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έχει δημοσίως δηλώσει ότι δεν δέχεται εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, ούτε υπερβολικά χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των τούρκικών στρατευμάτων.


Leave a Reply