Περικοπές χωρίς τέλος στις συντάξεις

7 Οκτωβρίου 2016 / 13:18
Τελευταία ανανέωση: 2 χρόνια πριν

Αναδρομικό μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις κύριες εξαιτίας του νέου πλαφόν που έχει επιβληθεί, προβλέπει διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που κατατέθηκε στη Βουλή.


Με νέο μαχαίρι 50 ευρώ στις συντάξεις υπόσχεται η κυβέρνηση να φέρει την «κοινωνική οικονομία», καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο επέλεξε για να προσθέσει τη διάταξη σύμφωνα με την οποία όλες οι επικουρικές αλλά και οι κύριες συντάξεις– βάσει του νέου πλαφόν-θα υποστούν περικοπές αναδρομικά!
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, προβλέπει:
– Τη σύσταση δύο ειδικών γραμματειών στο υπουργείο Εργασίας, την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομα.
– Ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν ασκούν επάγγελμα να μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Επίσης θα προσμετράται στον χρόνο ανεργίας ο χρόνος προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, ενώ οι επιδοτούμενοι καταρτιζόμενοι-εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να εισπράττουν και το επίδομα ανεργίας.
– Απλουστεύεται η διοικητική διαδικασία για την επιδότηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και για τη χειμερινή περίοδο. Το χρονικό διάστημα που επιχορηγούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες και ισχύει για το διάστημα 1η Νοεμβρίου έως 28η ή 29η Φεβρουαρίου.
– Δημιουργείται σύστημα ενιαίας ψηφιακής εξυπηρέτησης πολιτών μιας στάσης για όσους συναλλάσσονται με το υπουργείο Εργασίας, ενώ δίνεται και μεγαλύτερη ευχέρεια στα ΔΣ των Ταμείων να αξιοποιούν και να συντηρούν τα ακίνητά τους μέσω ανάθεσης μελετών, έργων και εργασιών.
– Τέλος, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία για ένα 6μηνο μπορεί να παραταθεί η σύνταξη των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με την προϋπόθεση ότι είχαν κριθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν πρόσωπα μέχρι και 31/12/2016 και κατά συνέπεια καλύπτονται μέχρι και 30.6.2017.


Leave a Reply