Περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ

22 Δεκεμβρίου 2016 / 17:19
Τελευταία ανανέωση: 2 χρόνια πριν

Αντιεπιστημονικό και σε βάρος των ασθενών το μέτρο αναφέρουν ιατρικοί κύκλοι


Άμεση επίλυση των σοβαρών επιπτώσεων που προκύπτουν από τον περιορισμό των γιατρών σε συνταγογραφήσεις  φαρμάκων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).
Οι περιορισμοί ετέθησαν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριο Μπερσίμη, και αφορούν σε συσκευασία των 28 ή 14 δισκίων, με μέγιστη επιτρεπτή χορήγηση 1 δισκίου ημερησίως, που μπορούν να συνταγογραφήσουν κάθε μήνα οι θεράποντες ιατροί
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι πρακτικά οι ποσότητες αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Φώτιο Πατσουράκο, πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ, , «ενημερωθήκαμε, από αναφορές ασθενών στους ιατρούς τους, ότι τα φαρμακεία αρνούνται να εκτελέσουν μηνιαίες συνταγές που αναγράφουν 2 κουτιά και στις οδηγίες της συνταγής αναγράφεται ποσότητα ημερήσιας χορήγησης που επαρκεί το ένα κυτίο, όπως π.χ. κουτί με 28 δισκία και μέγιστη ημερήσια χορήγηση ένα δισκίο, αναφέροντας ότι δεν θα αμειφθούν από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της υπέρβασης της μηνιαίας συνταγής».

Λόγω αυτού του γεγονότος, κάποιοι γιατροί, για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, αναγκάζονται να γράφουν ότι ο ασθενής παίρνει 2 δισκία ημερησίως, που φυσικά δεν είναι σωστό, αλλά γίνεται στα πλαίσια της πρακτικής για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής και να μην μείνει χωρίς φάρμακα, με αποτέλεσμα να καλούνται σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ ή να επιβαρυνθεί ο ασθενής να τα αγοράσει με δικά του έξοδα, που, στους δύσκολους αυτούς οικονομικά καιρούς, είναι δυσβάστακτο.
Leave a Reply