Στον «αέρα» λόγω τραγικών λαθών το Κτηματολόγιο

17 Νοεμβρίου 2016 / 14:33
Τελευταία ανανέωση: 2 χρόνια πριν

Ψευδή στοιχεία, αδήλωτα ακίνητα και έλλειψη τεχνογνωσίας του προσωπικού καταγγέλλουν οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι  Ελλάδος


Τα μεγάλα προβλήματα και τα λάθη που αντιμετωπίζονται στην 21χρόνη πορεία και λειτουργία του κτηματολογίου στη χώρα μας κατήγγειλε η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε  ημερίδα  που πραγματοποίησε  στην Αθήνα η επιτροπή  ανακοίνωσε ότι  διαπιστώθηκε η ύπαρξη πολλών και σοβαρών λαθών στις μελέτες κτηματογράφησης, τόσο κατά το πιλοτικό στάδιο της λειτουργίας των μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων, όσο και στις νεότερες μελέτες.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, στις αρχικές εγγραφές τα λάθη οφείλονται κυρίως σε δομικά προβλήματα του κτηματολογίου. Βασικότερο όλων είναι το γεγονός ότι οι πολίτες, εντελώς ξένοι προς την νοοτροπία του κτηματολογίου και με έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την υποχρέωσή τους να δηλώσουν εγκαίρως και σωστά.Παράλληλα, αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί, παρά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Επίσης, τα λάθη στις αρχικές δηλώσεις είναι πάρα πολλά (π.χ. στην Ανατολική Αττική και στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης το ποσοστό των συνολικών λαθών ανέρχεται σε 70%).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συμβολαιογράφοι, «στο αρχικό  στάδιο, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της χώρας, το Ελληνικό Δημόσιο, εξαιρέθηκε της δήλωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του. Πρόκειται για την επιπόλαιη και  αποδεδειγμένα  επικίνδυνη σκέψη των υπευθύνων για την οργάνωση  του έργου, ότι ούτως ή άλλως τα μη δηλωμένα ακίνητα, φερόμενα ως αγνώστου ιδιοκτήτη, θα περιέλθουν στο Δημόσιο όταν εκπνεύσει η προθεσμία της διόρθωσης των αρχικών εγγραφών».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η συντονιστική επιτροπή, «πολλές από τις εσφαλμένες αρχικές εγγραφές βασίστηκαν σε ψευδείς ή ελλιπείς δηλώσεις των δικαιούχων ή των φερόμενων ως δικαιούχων. Αυτοί είτε δήλωσαν εσφαλμένα ή και αναληθή δικαιώματα επί ακινήτων τα οποία δεν τους ανήκαν, είτε υπέδειξαν εσφαλμένες θέσεις ή όρια των ακινήτων τους, είτε δεν δήλωσαν καθόλου την ακίνητη περιουσία τους, αδιαφορώντας για τη διαδικασία της σύνταξης κτηματολογίου και θεωρώντας ότι είναι «καλυμμένοι» νομικά  από την ύπαρξη των μετεγγραμμένων στο υποθηκοφυλακείο τίτλων τους».

Ακόμη, γίνεται λόγος για:

κακή ποιότητα των κτηματογραφήσεων,

-έλλειψη βασικής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας στο προσωπικό που υποδέχεται τις δηλώσεις δικαιωμάτων στα γραφεία των μελετητών,

– περιορισμένη δυνατότητα διορθώσεων με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος, που αφαιρεί  από τον Υποθηκοφύλακα την ευκαιρία να διευκολύνει την συναλλαγή με μια ευρύτερη δυνατότητα διόρθωσης,

-τα υπερφορτωμένα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων και

σωρεία καινούργιων ζητημάτων για τους κτηματολογικούς δικαστές που καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν δυσεπίλυτα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, προσθέτουν οι συμβολαιογράφοι, «η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη σύνταξη και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, προϋπόθεση η οποία δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν να τιναχθούν πολλές μελέτες κτηματογράφησης κυριολεκτικά στον αέρα».


Leave a Reply