Σφοδρή αντίδραση Γερμανίας κατά Ντράγκι για την αύξηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

4 Ιανουαρίου 2017 / 15:56
Τελευταία ανανέωση: 1 χρόνο πριν

IFO και IFW ζητούν τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ


 

«Ομοβροντία πυρών» από επιφανείς οικονομολόγους της Γερμανίας δέχεται ο ιταλός διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την πληθωριστική πολιτική που ακολουθεί και η οποία οδήγησε στην αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στα 1,1% έναντι 0,6% τον Νοέμβριο

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας εκτιμάται να υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί και στη γερμανική κυβέρνηση.H μη αναμενόμενη στη Γερμανία «πολύ μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα μήνυμα για την εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», διαμήνυσε ο Κλέμενς Φιούστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ).

«Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού συνολικά για την Ευρωζώνη, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει τον Μάρτιο του 2017 να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, διότι δεν θα υφίσταται πλέον καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση των αγορών τους», προσέθεσε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Από τη συντηρητική γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο να συνεχίσει την αγορά με χρήμα, προβαίνοντας σε μηνιαίες αγορές ομολόγων (ύψους σήμερα 80 δισ. ευρώ) και τον Απρίλιο του 2017 με αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ. Στόχος της ΕΚΤ είναι να σπρώξει τον πληθωρισμό προς το 2%.

Ο αριθμός όμως των επικριτών αυτής της πολιτικής αυξάνεται κατά την FAZ, η οποία αναφέρει και αντίστοιχη άποψη του Στέφαν Κόοτς.

Ο επικεφαλής του “Κέντρου Προγνώσεων” του “Ινστιτούτου Παγκοσμiας Οικονομίας” (IfW) του Κιέλου, ζητά και αυτός από την ΕΚΤ την «εγκατάλειψη της ακραίας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής», διότι «κανείς δεν βλέπει καμιά αναγκαιότητά της», όπως είπε στην FAZ.

Αντίθετα, «οι κίνδυνοι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έχουν αυξηθεί, αλλά η ΕΚΤ έχει παγιδευτεί από μόνη της, διότι πολλές υπερχρεωμένες χώρες εξαρτώνται από το φτηνό χρήμα και πολλές τράπεζες θα είχαν πρόβλημα σε περίπτωση αλλαγής των επιτοκίων» προσέθεσε στην ίδια εφημερίδα.

Eurostat: ο αντίκτυπος του πληθωρισμού

Σε υψηλό άνω των τριών ετών σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Από τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια φαίνεται ότι έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο τον Δεκέμβριο (2,5% σε σύγκριση με -1,1% τον Νοέμβριο) και ακολουθούν:

οι υπηρεσίες (1,2% σε σύγκριση με 1,1% τον προηγούμενο μήνα), τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (1,2% σε σύγκριση με 0,7%) και βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (0,3% σταθερός σε σύγκριση με τον Νοέμβριο).

Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την τόνωση των τιμών.

Ωστόσο, με την άνοδο τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες να αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, υπάρχουν αντιδράσεις κατά της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει τον στόχο της για ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η αύξηση των τιμών μπορεί να αποτελεί καλό νέο για την ΕΚΤ από μία συνολική προοπτική της Ευρωζώνης, αλλά δεν προμηνύεται απαραίτητα καλό για τη γερμανική οικονομία.

Η ανάπτυξη της τελευταίας στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, την άνοδο του κατασκευαστικού τομέα και τις κρατικές δαπάνες.

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι κατασκευές έχουν ενισχυθεί από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και την υψηλή απασχόληση – ρεκόρ, ενώ οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές θα έκαναν Γερμανούς πιο απρόθυμους να ξοδεύουν χρήματα.


Leave a Reply