Σόκαρε τους Έλληνες αεροπαγίτες το βίντεο με τις συλλήψεις των δικαστών στην Τουρκία

11 Ιανουαρίου 2017 / 12:53
Τελευταία ανανέωση: 1 χρόνο πριν

Σήμερα η δίκη για δύο ακόμη από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς


 

Σοκαρίστηκαν οι αρεοπαγίτες δικαστές με το βίντεο για τις συλλήψεις και την περιγραφή της κατάστασης στην Τουρκία.

Εκείνο μάλιστα που τους έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο τρόπος που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του δικαστές.Συνολικά έχουν συλληφθεί και απολυθεί περισσότεροι από 3000 δικαστικοί στο ξεκαθάρισμα που κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας στο δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε και η εισαγγελέας της χθεσινή δικής, ενώ οι Έλληνες δικαστικοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν στην περίπτωση που οι οκτώ αιτούντες άσυλο Τούρκοι στρατιωτικοί επιστρέψουν στην Τουρκία να έχουν μια δίκη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι κατηγορούμενοι στο πλαίσιο της απολογίας τους, ανέφεραν ότι τα συγγενικά τους προσώπα έχουν απομακρυνθεί από τις δουλειές τους – όσοι εργάζονταν στο τουρκικό δημοσιο – οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και η περιουσία τους έχει δημευθεί.

Στο δικαστήριο επιδέχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροι τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκη».

Και αυτό το σημείο ήταν που σόκαρε του δικαστικούς καθώς εκείνοι που οφείλουν να αποφασίζουν για τη δικαιοσύνη βρίσκονται διωκόμενοι απλά και μόνο γιατί η ηγεσία της Τουρκίας, θεωρεί ότι δεν συντάσσονται με τις επιδιώξεις του σουλτανάτου που επιχειρεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

 

Σήμερα η δίκη άλλων δύο

Δύο ακόμη Τούρκων στρατιωτικών, του Ουγκούρ Ουτσάν και του Αμπντουλάχ Γετίκ, θα συζητηθούν σήμερα ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου οι υποθέσεις (αναιρέσεις), δηλαδή για το αν θα εκδοθούν ή όχι στη γείτονα χώρα.

Οι Τουρκικές αρχές ζητούν τους 8 στρατιωτικούς οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Το τουρκικό κράτος ζητά τους οκτών προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Οι αρεοπαγίτες με τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε τρεις συνεδριάσεις, χθες, σήμερα και μεθαύριο Παρασκευή, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στη γείτονα χώρα οι Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από τον ίδιο τον Ετοργκάν.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιο Σακκά, συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναιρέσεως των Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι και Μπιλάλ Κουρουγκούλ.

 


Leave a Reply