ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό κάτω από εκκλησία στην Τραπεζούντα - Επενδυτής Live - ΕΙΔΗΣΕΙΣ - NEA

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό κάτω από εκκλησία στην Τραπεζούντα

24 Νοεμβρίου 2017 / 18:15
Τελευταία ανανέωση: 1 χρόνο πριν

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ευρήματα μεγάλης ιστορικής αξίας


Στην Τραπεζούντα οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μεγάλης ιστορικής αξίας ευρήματα τα οποία είχαν καλυφθεί από σοβάδες και διάφορα άλλα υλικά. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό μεγέθους 100 τ.μ. το οποίο «ξεθάφτηκε» στον ιστορικό ναό Παναγίας Χρυσοκεφάλου, στο Ορταχισάρ της Τραπεζούντας.

Ο συγκεκριμένος ναός, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται το 370 μ.Χ. περίπου, είχε μετατραπεί σε τέμενος από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1461. Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται πως το μωσαϊκό καθώς και άλλες αγιογραφίες ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια ανακαίνισης του ναού από την Διεύθυνση Ευαγών Ιδρυμάτων (Βακουφίων).

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βακουφίων Τραπεζούντας δήλωσε ότι τα έργα καθυστερούσαν «γιατί συναντούσαμε συνέχεια εκπλήξεις. Κάτω από τους σοβάδες ανακαλύφθηκαν παράθυρα που είχαν κλειστεί, αγιογραφίες και αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό κάτω από το δάπεδο».Η επόμενη κίνηση του ιδρύματος είναι να φτιάξει γυάλινο δάπεδο πάνω σε ανοξείδωτο σκελετό που θα δίνει στους επισκέπτες την δυνατότητα να βλέπουν το έξοχο ψηφιδωτό, ενώ θα περπατάνε πάνω του. Μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, ο ναός, που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως τέμενος, θα είναι επισκέψιμος κάποιες μέρες και για τους τουρίστες.


Leave a Reply